Αναγνώστες

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΡΠΥΙΕΣ..ΠΡΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Αρπυιες, οι μυθολογικες - δαιμονικες θηλυκες θεοτητες, προελληνικης καταγωγης, στενα συνδεδεμενες με τον θανατο, τον οποιο δεν επιφερουν οι ιδιες στους θνητους αλλα τους οδηγουν σε αυτον. Η ετοιμολογια του ονοματος τους δηλωνει (απο το ρημα = αρπαζω), οι αρπυιες θεωρουνταν αρπακτικα οντα..

Ο ομηρος αναφερει μια μονον αρπυια, την ποδαργη, ενω ο ησιοδος δυο, την αελλω και την ωκυπετη, θυγατερες του θαυμαντος και της ωκεανιδος Ηλεκτρας, και αδελφες της ιριδος. Κατα τον απολλοδωρο οι δυο αρπυιες ονομαζονται νικοθοη η αελλοπους και ωκυποδη η ωκυθοη. Οι αρπυιες και τα αλλα μυθικα θυληκα πνευματα, οπως οι σειρηνες και οι γραιες, συχνα παρουσιαζονται τρεις αντι για δυο. Ετσι ακουμε και για μια τριτη αρπυια την κελαινω, η οποια κατα πα
σα πιθανοτητα ειναι προσθηκη λατινων συγγραφεων. Οπως δηλωνουν τα ονοματα τους οι αρπυιες θεωρουνταν γρηγορες και ορμητικες θεοτητες στην μυθολογια. (Αελλω = ...θυελλωδης - ωκυπετη = αυτη που τρεχει γρηγορα - νικοθοη = η πρωτη στο τρεξιμο, και Αελλοπους = αυτη που εχει ποδια γρηγορα σαν την καταιγιδα.)..

Λεγεται οτι η αρπυια ποδαργη ενωθηκε με τον ζεφυρο και γεννησε τα ταχυτατα αλογα του αχιλλεα, τον ξανθο και τον βαλιο. Ο στησιχορος επισης αναφερει οτι μητερα των αλογων των διοσκουρων ηταν η αρπυια ποδαργη. Το ταχυ αλογο του ηρακλη, ο αριων, γεννηθηκε απο μια αρπυια που ενωθηκε με τον ποσειδωνα η με τον ζεφυρο. Ο ησιοδος τις περιγραφει ως νεες κοπελες με ωραια κομη και γρηγορα φτερα. Οι αρπυιες συνδεονται με δυο μυθους της αρχαιοτητας, με τον μυθο των θυγατερων του πανδαρεω, και με τον μυθο του φινεως και την αργοναυτικη εκστρατεια..

ΠΗΓΕΣ - ΟΜΗΡΟΣ - ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ - ΗΣΙΟΔΟΣ...

Πολικος Ευδαιμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Blog Widget by LinkWithin