Αναγνώστες

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Περί ευγνωμοσύνης

Αν το σώμα δίκαζε την ψυχή , αυτή θα καταδικάζονταν για αχαριστία . Διότι ενώ το σώμα υπηρετεί την ψυχή (την φιλοξενεί) η ψυχή καταπονεί το σώμα . Φανταστείτε πως μεταβαίνετε σε έναν συγγενή ή έναν φίλο για να σας φιλοξενήσει για λίγες μέρες και εσείς του καταστρέφετε το σπίτι . Δεν είναι τουλάχιστον ανήθικο ;

Δελφικά παραγγέλματα :*ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ* . Να μην καυχιόμαστε για τη δύναμή μας .*ΜΗ ΑΡΧΕ ΥΒΡΙΖΕΙΝ* . Να μην κυριαρχούμε με αλαζονεία .*ΛΑΒΩΝ ΑΠΟΔΟΣ*. Όταν λαμβάνουμε να δίνουμε .*ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΝΟΥ* . Να είμαστε ευγνώμων .*ΠΡΟΝΟΙΑΝ ΤΙΜΑ* . Να εκτιμούμε την βοήθεια από όπου και αν προέρχεται (να μην είμαστε αχάριστοι) .

470 ή 460 - περ. 370 π.χ.
*Όταν ευεργετείς , σκέψου από πριν αυτόν προς τον οποίον προσφέρεις την ευεργεσία , μήπως είναι άνθρωπος τιποτένιος και σου επιστρέψει κακό αντί για καλό* . (Δημόκριτοςαπό Άβδηρα) .


444 - 366 π.χ.
*Πρέπει να σχετιζόμαστε με γυναίκες που θα μας χρωστούν ευγνωμοσύνη*. (Αντισθένης από Αθήνα).


384 - 322 π.χ.
*Η ευγνωμοσύνη γερνάει γρήγορα* . (Αριστοτέλης από Στάγειρα) .*ΜΑΛΛΟΝ ΦΙΛΟΥΣΙΝ ΟΙ ΠΟΙΗΣΑΝΤΕΣ ΕΥ ΤΟΥΣ ΠΑΘΟΝΤΑΣ Ή ΟΙ ΠΑΘΟΝΤΕΣ ΕΥ ΤΟΥΣ ΠΟΙΗΣΑΝΤΑΣ* , δηλαδή περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες αυτούς που ευεργέτησαν , παρά οι ευεργετηθέντες τους ευεργέτες . (Αριστοτέλης) .Η Αγάπη…..έγκειται περισσότερο στο να αγαπούμε παρά στο να μας αγαπούν . Απόδειξη , το γεγονός ότι οι μητέρες ευχαριστώνται να αγαπούν (τα παιδιά τους)…..και δεν ζητούν ανταπόδοση της αγάπης (από τα παιδιά τους) . (Αριστοτέλης , Ηθικά Νικομάχεια , 1159α , 26-30) .*Ύστερα από την ευεργεσία η χάρη πεθαίνει* . (Αριστοτέλης) .


342 - 271 π.χ.
*Αυτός που δεν θυμάται το αγαθό που του έγινε σήμερα έχει γίνει γέρων (στο μυαλό)* . (Επίκουρος από Σάμο) .*Τίποτε δεν είναι αρκετό για όποιον το αρκετό είναι λίγο* . (Επίκουρος) .


περ. 850 π.χ.
*Είναι αγνώμονας και τιποτένιος εκείνος ο άνθρωπος , που προκαλεί σε αγώνα αυτόν που του ανοίγει το σπίτι του (τον φιλοξενεί) σε ξένη χώρα* . (Όμηρος από Μ. Ασία) .


470 - 399 π.χ.
*Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός από αυτόν που έχεις ευεργετήσει* . (Σωκράτηςαπό Αθήνα) .Υ.Γ.: Θρέψε λύκο τον χειμώνα, να σε φάει το καλοκαίρι . (Του Λαού) . Για αχάριστους ανθρώπους που βλάπτουν τους ευεργέτες τους .*ΦΟΒΟΥ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΣΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΩΝ* . (Σωκράτης) .Ο λαός είναι μια κοινωνία ανθρώπων πολύ αχάριστη. (Ηρόδοτος) .*ΕΥ ΘΕΩ , ΚΗΝΟΙ ΜΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΙΝΟΝΤΑΙ* . Όποιους ευεργετώ, εκείνοι περισσότερο με βλάπτουν . (Σαπφώ , ποιήτρια της αρχαιότητας) .*ΧΑΡΙΝ ΛΑΒΩΝ ΜΕΜΝΗΣΟ ΚΑΙ ΔΟΥΣ ΕΠΙΛΑΘΟΥ* . Μένανδρος (Γνωμ. Μον.) . Αν λάβεις χάρη από κάποιον να το θυμάσαι , μα αν δώσεις να το ξεχάσεις .

 Blog metron ariston.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Blog Widget by LinkWithin