Αναγνώστες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Τα Άστρα και οι μύθοι τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...τoν πρώτο κατάλογο των αστερισμών με 1022 ορατά άστρα τον έφτιαξε ο Ίππαρχος (2ος π.χ. αιώνας). Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα. Για καλή μας τύχη, διασώθηκε ένας παρόμοιος κατάλογος του Κλαυδίου Πτολεμαίου.

Ο Πτολεμαίος αναφέρει τους 48 μέχρι τότε γνωστούς αστερισμούς.
21 βόρειοι, 15 νότιοι και 12 ζωδιακοί.
Οι 48 αστερισμοί περιείχαν 1039 ουράνια σώματα , τα όποια τα 1022 άστρα και 17 αλλα ουράνια αντικείμενα, τα οποία ο Πτολεμαίος (2ο αιώνα π.χ.) παρατήρησε πως δεν ήταν άστρα.
Οι περισσότεροι από τους 48 αυτούς αστερισμούς, και πολλά από τα άστρα που τους αποτελούν, δεν ήταν παρα Θεοι και Ήρωες που μέσω των άστρων έγιναν αθάνατοι.
Η αθανασία του μύθου ακολουθει τους αστερισμούς αυτούς σαν από θαύμα μέχρι σήμερα, αφού σχεδόν όλα τα άστρα και οι αστερισμοί έχουν ονόματα ισχυρών θεών και Ηρώων.
Σπουδαίο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο ποιητής Αρατός (305-240 πχ) με το περίφημο ποίημα του τα «φαινόμενα».
Μπορούμε ακόμα και σήμερα να ανακαλύψουμε στον ουρανό τον ήρωα μας , τον Ηρακλή, να φοραει τη θρυλική λεοντή του. Στο δεξί χέρι να κρατεί το φοβερό του ρόπαλο και στο αριστερό του το κλαδί με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων.
Πιο πέρα στέκεται ο Περσέας, κρατώντας στο δεξί χέρι το σπαθί και στο αριστερό το Γοργόνειο, το μαγικό κεφάλι της Μέδουσας.
Διπλά του αλυσοδεμένη η Ανδρομέδα τον περιμένει.
Πιο πέρα είναι και ο Βοώτης, που κρατεί το δόρυ του και τα δυο κυνηγητικά σκυλιά του, τους θηρευτικούς Κυνες….
Οι αρχαίοι Έλληνες δεν αναφέρονταν στις νότιες περιοχές του ουρανού που δεν μπορούσαν να τις δουν. Γύρω στον 17ο αιώνα διάφοροι Ευρωπαίοι αστρονόμοι προσθέτουν 21 ακόμα αστερισμούς χωρίς , όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφου τους σχημάτισαν από μικρές ομάδες αμυδρών άστρων.
Τα ονόματα που δόθηκαν σε αυτούς τους αστερισμούς ήταν πρακτικά και τεχνικά : Αντλία, μικροσκόπιο, γνώμονας κτλ
Μετά τους καταλόγους του Ίππαρχου και του Πτολεμαίου (2ος αιώνας π,χ) και μέχρι τις αρχές του 10ου αιώνα μχ δεν υπήρξε κανένας άλλος κατάλογος!!!!
Αποσπάσματα από Τα Άστρα και οι μύθοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Blog Widget by LinkWithin